Coaching voor lefgozers

COACHING
Coaching is een vorm van professionele begeleiding die je helpt om je persoonlijke doelen helder te krijgen en vervolgens te bereiken.

Dit betekent dat je samen met jouw coach doelen stelt en die gaat halen. Je coachdoel is altijd verbonden aan het ontwikkelingsthema in je leven. Coaching gaat over jou als mens en niet alleen over de inhoud van de problemen. Door het ontwikkelen van meer psychologische flexibiliteit leer je te leven vanuit jouw kracht en waarden en om te gaan met simpelweg het leven. De resultaten zijn van invloed op jezelf en je omgeving.

Natuurlijk kun je ook goede gesprekken hebben met een sympathieke leidinggevende, collega of wijze vriend. Toch spelen in dat geval allerlei invloeden mee. Er is sprake van een hiërarchische verhouding, de werkvloer is wel erg nabij, of de ander heeft allang bepaalde oordelen over je gevormd. Een coach kijkt objectief en zonder oordeel naar jou en jouw situatie. 

 

COACHING VERSUS THERAPIE
Coaching en therapie hebben allebei als doel om je te helpen bij gedragsverandering. Alleen de uitgangspunten verschillen. 

Coaching is oplossingsgericht, activerend en gericht op het heden en de toekomst. 

Therapie is gericht op het verwerken van trauma’s. Hier ligt vaak meer nadruk op inzicht krijgen in dieperliggende patronen uit het verleden.

Kan je met trauma’s uit het verleden, zelfs wanneer deze niet helemaal verwerkt zijn, voor coaching in aanmerking komen? Jazeker. Spreek in dat geval aan de start van jouw coachingstraject duidelijk met jouw coach af dat voor het verwerken van deze ervaringen jouw therapeut of psycholoog de aangewezen begeleider is. Jouw coach kan je begeleiden door samen jouw doelen te onderzoeken en hoe je deze kunt bereiken. Sterker nog, deze focus op verlangen in plaats van op probleem kan zeer weldadig werken.

 

Wat is de beste aanpak? Dat hangt af van jouw situatie en waar jij de voorkeur aan geeft. Op het moment dat ik coaching niet de juiste begeleidingsmethode vind en ik denk dat je meer baat hebt bij therapie, zal ik altijd doorverwijzen naar een therapeut of psycholoog.

 

 

Wil jij meer uit jezelf en het leven halen en ben je benieuwd of ik de juiste coach ben voor jou?
Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek.